A Arequipa (I)

Per al període de vacances dins les vacances hem escollit fer des de Lima una escapada cap a Arequipa. També coneguda per la ciutat blanca o els catalans del Perú, pel seu sentiment diferencial o regional. De fet, de catalans en tenen poc, més aviat serien anglesos donada la important immigració de la illa que va arribar en època de l’explotació minera del segle XIX.


Ens allotgem a la Maison d’Elise, o Mansión de Lis en terminologia del taxista. Un hotel correcte que sembla haver aprofitat una estructura urbanística prèvia del període colonial. Comencem visitant la imponent plaça d’Armes, la no tan imponent però interessant catedral i la xurrigueresca església de la Compañía (de Jesús) amb el seu retaule fet de pa d’or. Observem també amb sorpresa que la casa colonial Ricketts, un dels punts d’atenció segons la guia, ha estat transformada en seu d’oficines per al BBVA. Visitem un parell de llibreries interessants pel carrer de Sant Francisco i anem a dormir amb unes papes amb formatge i una ració de carn d’alpaca a l’estómac. Quan et trobes a 2300 metres d’altura és convenient regar-ho tot, millor abans o després de l’àpat, amb un bon mate de coca. La fulla del qual, cal recordar que em va salvar la vida durant el trajecte ferroviari Cuzco-Maccu Piccu, tres anys enrere.

Tot el pes de l’època colonial et cau a sobre en dues visites. La primera, la del Convent-Museu de la Recoleta on, abans d’entrar-hi, parlo amb un vell franciscà espanyol que duu seixanta anys predicant al país i ara es queixa de les invasions de pueblos jóvenes, allaus humanes provinents de Puno o Cuzco que s’estableixen en les propietats privades i, si no són desallotjats, aviat formen campaments de centenars o milers de persones fins que acaben esdevenint veritables ciutats. Passa a Arequipa, va passar a Lima i, més enrere, Zweig ho explica, va ocórrer a Califòrnia durant la febre de l’or.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: