A Arequipa (II)

En el Convent-Museu de la Recoleta es troba una de les atraccions d’Arequipa per als bibliògrafs: la seva biblioteca, retrat del període colonial i on s’hi emmagatzemen milers d’obres fonamentalment de caire teològic. La turista nord-americana que ens acompanya en la ruta, pregunta a la noia que fa veure que vigila des de l’entrada quin és el llibre més antic que tenen. Ella assenyala un Quixot de meitat del segle XVII. Segons la guia, en aquesta biblioteca s’hi amaguen incunables. En dels meus ulls, per altra banda, es retraten obres de meitat segle XVI. Visitem les cel·les amb els estris per fustigar la carn pecadora, el petit museu dedicat a les missions franciscanes i marxem.

Amb un cop de Tico, taxi petit en forma de pilota, i per un estipendi de dos soles (0,40 euros) ens plantem a Santa Catalina. Santa Catalina és la gran atracció turística de la ciutat, el convent-ciutat on hi podien viure tres-centes monges i novícies i un nombre superior d’assistentes i esclaves. Res a envejar als harems d’Estambul. Espais on les noies de les famílies benestants es feien una assegurança per anar al Cel a canvi d’empenyorar-hi les seves filles d’entre dotze i setze anys de per vida. Mentre passegem per un laberint de carrers amb noms de ciutats castellanes, tractem de recrear al cervell les condicions d’aïllament perpetu d’aquestes malaurades noies. Un veritable càstig diví, paradoxalment fet en nom de l’Altíssim. El Convent de Santa Catalina exemplifica com poques coses perquè Llatinoamèrica no és els Estats Units i perquè Espanya no és la Gran Bretanya.

Per la tarda anem a visitar les rodalies, pugem fins als miradors de Yanahuara, Cayma i Carmen Alto. Els imponents Nevados de sis mil metres, el Chachani, el Misti i el Piccu Piccu queden coberts pels núvols i no s’aprecien prou bé. El que si es fa evident és que el nom de Nevados ja no els escau, no s’hi veu ni una volva de neu. Per complicar-ho, l’informe de l’IPCC, parlava de que el Perú serà darrera d’Honduras i Bangladesh, el tercer país més afectat pel Canvi Climàtic.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: