“Si menges una llimona sense fer ganyotes” (2006)

Si menges una llimona sense fer ganyotes, de Sergi Pàmies. Barcelona: Quaderns Crema, 2006. pp.143

Si miro la meva biblioteca hi apareixen tres llibres de Pàmies L’instint, Infecció i T’hauria de caure la cara de vergonya. La meva memòria em diu que a tot estirar n’he llegit un, crec que L’instint, i que el record que en queda és gairebé inexistent. Em va deixar indiferent, no em va enxampar en cap moment ni la seva lectura va despertar cap mena de complicitat.

No ha estat diferent aquesta vegada, malgrat els reconeixement que ha tingut el llibre i la seva posició en la llista de vendes. Les històries que Pàmies exposa són fredes, dures, gairebé impersonals. Més pròpies d’un alien que passa per la Terra que no pas d’un ésser tímid o introspectiu. Els contes de Pàmies pretenen ser fotografies de la vida real però són pinzellades buides, insubstancials de persones soles, sense nord i sense capacitat de comunicar el seu desassossec.

Del llarg llistat d’històries en salvaria L’altra vida, sobre com sobreviure la pròpia mort i estar content, Brindis, sobre la l’admiradora que es converteix en carn de narració i Escabetx sobre la solitud del pare separat. Per la resta, només la brevetat del llibre pot fer entendre que hagi arribat fins al final.

Valoració: No entenc com pot agradar.

2/10

NA: Fullejant entre els llibres de Pàmies veig precisament que, en el seu dia, vaig llegir-los tots excepte Instint. La impressió de lector es manté.

Una resposta

  1. És que el Pàmies té dues etapes. La de “T’hauria de caure la cara de vergonya” i, sobretot, “Infecció”, de contes enginyosos i moltes vegades divertits, en pla Quim Monzó amb un estil més light, i l’etapa posterior, sosa i “realista”, en fi, un rotllo!!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: