“L’ou de la serp” (1924 orig.)

L’ou de la serp, d’Eugeni Xammar. Barcelona: Quaderns Crema, 1998, pp.290

El gran Xammar va ser entre els anys 22 i 24 el corresponsal de La Veu de Catalunya i, de manera efímera, La Publicitat a Alemanya. Anys de convulsió, crisi econòmica i monetària a una Alemanya que es dessagnava sota el càstig econòmic del Tractat de Versalles.

És durant aquests anys que el Xammar retratista de circumstàncies i polítics i analista clarivident ens explica l’ocupació renana per part de les tropes franco-belgues, les successives crisis de govern en un país esqueixat entre la iniquitat dels vencedors de la guerra i el desig de pau i de prosperitat. De la ploma precisa de Xammar, assistim també a una entrevista amb un Hitler forassenyat que, hores després de l’encontre, gestarà el seu mite en el fracassat putsch de Munich.

En totes aquestes circumstàncies, Xammar es mostra com la mirada (i la veu) de Catalunya a Centreeuropa. Aquí, les referències comparatives i ignominioses a Espanya són recurrents i ridiculitzants. Xammar s’emociona amb la Txecoslovàquia independent, ens alliçona sobre els motius del separatisme alemany o fa prediccions (encertades) sobre l’antisemitisme, el nacionalisme i la puixança del partit racial. El títol L’ou de la serp és certament encertat i és que el periodisme ben fet esdevé lliçó d’història. Més Xammar a desdesants aquí, aquí o aquí. També aquí. Crec que ja no hi ha res més seu publicat.

Valoració:Prosa, història i catalanisme tot en un
8/10

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: