Kosovo fa por a Espanya

Espanya té por i la mostra als que volen veure-la: ha decidit no reconèixer a Kosovo. Quinze, vint independències després de l’eclosió de la URSS, uns quants països com l’Estat espanyol comencen a preocupar-se de l’efecte dòmino d’aquesta cascada d’autodeterminacions. Mai res té a veure amb res. Mai Kosovo és Eslovàquia, ni Montenegro és Estònia, ni Eslovènia és Georgia, però allà estan els nous estats europeus independents.

I l’Espanya espanyola tremola perquè no pot ser que la qüestió basca i la catalana, com la flamenca o l’escocesa no es plantegin tard o d’hora. L’autodeterminació ja la van descobrir els nord-americans l’any 1776, italians, alemanys i romàntics a finals del XIX i catalans i el President Wilson la vem començar a posar en pràctica pels volts de la I Guerra Mundial. Ara vivim una nova onada de llibertats i democràcies i Kosovo, com Montenegro ara fa uns mesos, és només una etapa més en aquest mosaic creixent d’identitats.

El govern basc ja ha pres nota, ara cal que els catalans a banda de brindar amb cava comencem a posar fil a l’agulla. No falten raons ni ganes. I a sobre Espanya comença a tremolar.

2 Respostes

 1. No sóc pas un home a favor d’Espanya ni dels seus postulats contra les nacions que mereixen un estat, com ara la nostra. I és cert que la por d’Espanya neix pel fet de veure molt a la vora el desmembrament de la seva estimada “piel de toro” (per cert: heu vist que sense Euzkadi i Navarra, sense la Catalunya Gran i sense Galicia queda una pell de porc?), tanmateix cal mirar una mcia la història en aquest cas.
  Kosovo és un territori serbi per història. És on neix la pàtria Sèrbia, i des de fa molts segles que és plena d’albanesos, això sí… Però, per entendre’ns imaginem aquest escenari: És com si la Província de Girona (i fins que no les treguin, podem esmentar-les) plena de castellanoparlants, andalusos, castellans, etc… decidís independitzar-se d’una probable Catalunya independent.
  Acceptaríem els catalans, que una terra que va contenir la marca hispànica i que té moltes d ele snostres arrels, se separés de Catalunya. Doncs el amteix pensen els serbis.
  Kosovo no és ni Croàcia, ni Eslovènia, ni tan sols no és Montenegro, que tot i parlar serbo-croata, té una història més que diferenciada de tots els altres, amb una ètnia ben concreta.
  Per tant, crec que el Cava, el podríem guardar per un altre moment. Suposo que l’haurien de guardar pel moment que deixin de donar suport a un president que és tot el contrari del que prediquen.

 2. Vejam, Tyler. Podem conduir el tema per la via del pes històric i cultural del territori i el resultat seria certament el que apuntes. Una altra manera de mirar-ho és a partir de la representativitat ètnica, i el resultat és el que hem vist.

  En cas de dubte, el que em sembla important és que sigui el parlament del país, on resideix la sobirania, el que es pronunciï. I això han fet precisament. I això es diu autodeterminació i això és el que els espanyols ni accepten ni traguen. De moment.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: