“Luz silenciosa” (2007)

Es pot fer una pel·lícula mexicana sense tequila, burritos, corridos, pistolers i balaceras? Aquí tenim una mostra que, per si no fos poc, a sobre està rodada en alt deutsch, l’alemany dels emigrants metodistes que van arribar a aquell país tres segles enrere. Una llengua, per cert, amb unes particularitats lèxiques (l’ús, per exemple, del ook neerlandès en comptes de l’auch alemany) dignes d’anàlisi i que conviden a estudiar l’arbre dialectal del qual sorgeixen les llengües germàniques.

Tornant a la pel·lícula, Luz silenciosa és la història d’una infidelitat que té lloc en una comunitat rigorista, aparentment situada més enllà del temps i l’espai com la coneixerem dels Amish d’Único Testigo. En aquest grup, la fe presideix cada acte de la vida d’una persona, i enamorar-se fora de la família és una pesada càrrega que s’arrossega amb un inevitable trencament interior. Les decisions a prendre no són simples, la concepció de la fe obliga a confessar el fet amb la muller i a mantenir les aparences cap enfora. Una opressió doblement sagnant, de dolor interior i de contenció permanent en uns personatges obligats a empassar-se els que senten.

En definitiva, una pel·lícula diferent, rodada per actors amateurs i on la simplicitat dels gestos, de les accions narrades, converteix a veritables rigoristes en actors més que acceptables. Per als que passin de puntetes sobre el guió, poden centrar l’atenció en les particularitats de la comunitat metodista, en posar al dia el que saben del llibre de Weber L’ètica protestant i l’esperit del capitalisme o, per últim, en concentrar-se en els paisatges i la fotografia.

Valoració: Una pel·lícula mexicana però que podria ser danesa

6/10

I el trailer:

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: