“Jo no” (2007)

Jo no, de Joachim Fest. Barcelona: Ed.Columna. 2007. pp.348

En paral·lel a l’escàndol mediàtic que va suposar l’aparició de les memòries de Günter Grass, un periodista i historiador poc conegut en països de parla no alemanya, Joachim Fest, va publicar les seves memòries. Si el primer, flagell dels col·laboracionistes nazis de la postguerra, va resultar ser un jove soldat Waffen SS, Fest, en canvi, ens dóna una lliçó de coherència, fermesa i valentia en la història personal d’una família, la seva.

Aquesta és la biografia d’infància i joventut d’un home que naix a finals de la República de Weimar. Allà on esclata el parèntesi democràtic alemany. En el si d’una família burgesa i catòlica. Homes de principis que sota el lema “encara que tots defalleixin, jo no” planten cara al règim, a l’ostracisme, a la repudia institucional i social. Un original assaig de l’altre banda: els que no van cedir i, fet sorprenent, van sobreviure.

En clau històrica i cultural, que és com jo acostumo a llegir aquests textos, Jo no és una introducció en la psicologia col·lectiva alemanya, un nou bany en les causes socials del nazisme, i un interessant assaig sobre les relacions entre el judaisme i el nacionalisme alemany. També, una mostra de la certesa del retrat que dibuixa el soldat alemany tocant el piano mentre escales avall es produeix la neteja del gueto de Varsòvia. Aquí no hi falten ni Schiller, ni Goethe, ni Rilke, ni Mann.

Valoració: El règim nazi des d’un nou angle

6/10

Uns quants llibres comentats per desdesants que poden resultar interessants per als afeccionats a aquest període històric:

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: