Rastres informàtics

Anys enrere no entenia la dèria dels liberals nord-americans per la privacitat. Per als més extrems d’aquests és sabut que llibertat vol dir no interferència. Els liberals dibuixen al voltant de la persona un espai lliure de cap intromissió, llei o ètica social on ningú pot tenir res a dir-hi. Per aquests liberals si hi ha un enemic potencial o declarat no és la religió o la moral social. El potencial enemic és l’estat, el gran germà: sempre amatent a transgredir aquesta esfera sagrada que és la vida privada.

Rumiava en tot això quan he començat a pensar en les maneres que hi ha de fer-me la vida impossible. Mitjançant la targeta de la biblioteca hom pot saber què llegeixo, quines pel·lícules me’n duc a casa i quan. L’itunes pot explicar quina música escolto o quins programes de ràdio sento. L’historial de l’explorer o del firefox pot dir quines pàgines visito i, estic segur, quan de temps m’hi estic. Amb l’extracte bancari tret d’un caixer automàtic es pot saber què compro i on. Amb la targeta de crèdit on viatjo i amb l’outlook o un compte de gmail, directament, un potencial violador de la meva intimitat podria saber amb qui tracto i què dic. També si faig bromes pujades o directament transgredeixo la llei.

Amb la targeta del Barça es pot saber quan vaig al Camp i quan no. A la feina poden saber quantes fotocòpies faig i quan. Amb la targeta del gimnàs si hi vaig sovint o puc arribar a patir sobrepès. És clar que l’historial mèdic també està enregistrat i d’aquí poden treure fins i tot les possibilitats que tinc de morir d’una embòlia. I amb la targeta del Tr3sC, o de l’Abacus o la FNAC, o La Central? Fins i tot un bloc anònim podria dir-te moltes coses del seu amo. Amb el cercador de Google, youtube, facebook es poden saber moltes coses… No diguem del mòbil o la palm.

El que es pot fer amb tota aquesta informació combinada és una bomba. Et poden personalitzar la publicitat, enganyar-te en funció del teu grau de credulitat, robar-te, saber quan és més probable que siguis a casa i quan no. Tor plegat una bomba informativa que curiosament pot previndre bombes com la de l’edifici federal d’Oklahoma; com els possibles atemptats dels abertzales bascos o, posats a malpensar , pot destrossar-te la vida.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: