La casa gran del catalanisme

Allà hi eren en Mas, Colomines, Villatoro i una part de la intel·lectualitat convergent del país, per declarar inaugurada la nova seu de La casa gran del catalanisme. La cosa té nom de restaurant de províncies, la veritat. Però no, dec ser jo que vaig mal fixat i carregat de punyetes. El fet és que no costa trobar en aquest gest de la refundació, una paret per pintar, paletes i quatre polítics fent de mestre d’obra, una dramatització de les aspiracions dels convergents: recuperar lloc no només polític sinó també ideològic.

I és que l’experiment tripartit ha sortit tan, tan malament al nacionalisme tot ell, que els de CiU tracten de colpejar allà on poden fer mal. Ja no es tracta de refundar la dreta democrata-cristiana catalanista, podem anar més lluny encara. L’actual estat de les coses permet plantejar la refundació del catalanisme tot ell. ERC ha deixat tant d’espai nacional buit que ara CiU pot omplir-lo tot. I ho farà. La llàstima és que, juntament amb aquest esforç (?) per la reconstrucció teòrica d’un model polític i quatre idees sobre el dret a decidir ens haguem de conformar amb un acord de mínims però molt ampli. Aquesta darrera idea, si no vaig errat, era de Villatoro. Tota una declaració d’intencions del seu catalanisme explícitament de mínims.

Així doncs, la diagnosi dels darrers quatre anys és aquesta. L’independentisme ha perdut tant de suport polític, tanta fe en els seus dirigents, en la seva capacitat i estratègia, que ens veiem abocats a tornar a l’acord de mínims. Si no podem salvar el vaixell, com a mínim salvem els mobles. Talment els anys seixanta. Qui ho arreglarà tot això, en ple allau migratori i en ple enroc dels socialistes espanyols? CDC lligada a Unió i la seva defensa de la família? En bona situació ens han posat els amics d’ERC. Només cal escoltar les felicitacions del mafiós José Zaragoza. Potser sí que hem de tornar als acords de mínims…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: