Copenhaguen (II): la ciutat

Com dilluns m’atabalen amb reunions on no tinc gaire a dir més enllà de fer acte de presència, dedico el dimarts a posar-me en el meu nou paper de danès accidental. El camí de casa al meu magnífic despatx amb vistes als nens que juguen a la plaça implica mitja hora de camí ben pla. En aquesta zona de la ciutat, Frederksberg, els carrers són amples, s’hi troben escoles, equipaments i parcs. Arreu, en la pràctica totalitat dels carrers, els cotxes comparteixen la via amb les bicicletes.

Com he tingut la sort d’agafar uns dies assolellats plenament estivals veig el procés de transformació dels danesos. A la feina, la gent vesteix de manera informal, arriba més o menys quan els sembla i marxa més o menys sota el mateix criteri amb que a fixat l’hora d’arribada. Els despatxos, especialment els més grans, són igualment informals, amb sofàs, cadires de segona mà i uns gegants pufs que serveixen de zona de relaxació. Amb aquesta temperatura, alguns vénen a la feina amb xancletes. Ara bé, un cop al lloc no paren. Fins i tot els dinars, puntualment a les dotze, fets a base d’entrepans o plats combinats ben migrats són reunions de treball o de socialització del treball. La panxa, al llarg del dia, no deixarà de fer-me sorolls.

Com jo vaig per lliure, avantatges de ser un professor visitant, localitzo una botiga que lloga bicicletes al centre i me n’hi vaig rabent. Avui és el meu dia i de camí en trobo una altra que rebaixa el preu a la meitat del que m’havien dit. Una fabulosa bici nova que s’acompanya d’un casc d’adolescent. Giro els carrers, segueixo els canals i entro en el parc de Frederksberg. Un immens espai verd on la gent jau al voltant dels canals i pren el sol en banyador. Avui m’he fixat en la quantitat de gent que fa footing, en l’urbanitat del ciclista i en la immensa amabilitat del danès de peu. Un altre dia parlaré de les daneses, rosses de dos metres, que avancen amb velocitat pel carril bici.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: