“Fam” (orig. 1890)

Fam, de Knut Hamsun (2008, orig.1890). Barcelona: Empúries, pp.174

Fam és la història d’un escriptor apassionat, miserable i obsedit que, contra totes les adversitats a la Noruega de finals del XIX vol sobreviure gràcies a la seva ploma. A diferència de les obres de Conrad, Céline, Camús o Sartre, aquesta no és la història de cap caiguda en l’abisme. El nostre protagonista ja hi és. Tenallat per la fam, capficat amb la seva realització creativa, l’escriptor no pot, no vol fer res més que posar una nova baula en el seu camí cap al patiment, el fred, la solitud i la bogeria.

Tanmateix, aquesta lluita titànica i sense sentit es vol fer sota uns patrons ben estrictes: sota el pes del calvinisme més culpabilitizador, amb un orgull de ferro, una dignitat inapropiada, fins i tot amb una generositat impossible. Capteniment que esdevindrà un mur que farà encara més difícil la sortida endavant de l’antiheroi de Hamsun. El joc psicològic, el retrat de l’angoixa existencial, els dubtes religiosos o la relació del nostre home amb la misèria més extrema queden retratats de manera impecable. Tot plegat acompanyat d’una prosa mesurada i precisa.

Encara no sé què va fer que en el seu dia em decidís per escometre la lectura d’aquest nòbel noruec dels anys vint però, allunyant la vista del llibre, diria que és la descripció de l’època i la caracterització de la moral calvinista d’aquests països del Nord. El pròleg de Paul Auster potser seria la art més fluixa i innecessària que, malgrat tot, pot entendre’s sota les imperatives lliçons del màrqueting editorial.

Més comentaris sobre l’obra aquí, i l’autor aquí.

Valoració: L’estranger de Camús cinquanta anys abans d’hora

7/10

Una resposta

  1. Aquest estiu he llegit aquesta novel·la i n’he fet un comentari al meu blog. Em sorprèn que una obra tan interessant no sigui més coneguda. També és una sorpresa i una alegria que s’hagi publicat en català. Felicitats pel blog!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: