L’edifici Iaqubian (orig. 2002)

L’edifici Iaqubian, d’Alaa Al Aswani, 2007(orig. 2002). Barcelona: Edicions de 1984, pp.236

Per als interessats en el món musulmà, aquesta és una fascinant immersió en la cultura egípcia. Darrere dels murs de l’edifici Iaqubian, al Caire, l’autor desplega davant nostre la sorprenent història dels seus veïns. Un relat punyent pel seu realisme, apassionat pel seu sentimentalisme i definitivament sorprenent per la multiplicitat de caràcters i biografies que hi trobem. Un petit mosaic d’individus que donen forma i permeten entendre quina realitat hi ha darrera de la complexa i desconeguda societat egípcia.

En aquest llibre hi circulen lliurement l’hedonisme, l’homosexualitat, la passió, la tensió entre una societat creixentment islamitzada i el rerefons cultural de l’ocupant francès i anglès. També es desvela la violència inherent a una societat masclista, classista i autoritària; la lluita soterrada entre un règim pseudodictatorial i corrupte i una alternativa religiosa igualment violenta i revolucionària. En aquest escenari, com a la vida, els bons no sempre guanyen. La posició social dels personatges i la capacitat de lluitar per la supervivència, determinen qui tirarà endavant i qui quedarà enrere.

Tot plegat explicat amb pèls i senyals i formant un quadre fabulós de pseudoesclaus, familiars cobejosos de riqueses, noies humiliades i assetjades, traficants de drogues, polítics corruptes, policies violents, islamistes il·luminats, hedonistes senectes, i homosexuals humiliats. Una mirada crua i tendra, hàbilment convertida en paraules, que suposo reprodueix el que l’ull del turista mai no podrà arribar a veure.

Més sobre l’obra aquí, aquí i aquí.

Valoració: El que l’ull no veu

9/10

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: