Sud-àfrica (IV): El Cap de Bona Esperança

A dues hores de carretera en direcció cap al Sud es troba el Parc Natural de Table Mountain i, dins seu, el famós cap de Bona Esperança. El mític punt geogràfic en el qual per segles i segles, gairebé fins els nostres dies, els vaixells d’una i altra banda empesos per les corrents del Pol Sud esclataven contra les roques en el seu intent de guanyar l’oceà Índic i tombar el punt més meridional del continent africà. De fet, mitologia a banda, val a dir que no és aquest l’indret més al sud de l’Àfrica, sinó el Cap Agulhas, un centenar de quilòmetres més cap a l’est..

Si com és el cas no tens transport propi, l’única manera d’arribar fins aquí és en viatge organitzat. Una excursió en autocar que normalment demana un dia sencer i et porta d’una banda a l’altra de la península de Cape Town fins al Cape Point. El trajecte comença per l’exclusiva costa Sud de Ciutat del Cap, on els blancs juguen a les platges amb la pilota de rugby o passegen el gos; s’endinsa per la zona de vinyes amb regust de missió colonial i Apartheid, i continua per la costa oriental, plena de xalets i turistes britànics, fins al Parc Natural.

El Cape Point, uns pocs quilòmetres més al sud del Cap de Bona Esperança és alhora far i mirador i es connecta amb un funicular cap el punt, ara sí, més occidental i meridional d’aquesta península. Si aquí, d’esquena al mar mires la desolada extensió del Parc, arrasada pel vent i poblada només per vegetació baixa, serps i estruços salvatges, sents com la majestuositat de l’indret i la importància històrica t’envaeixen. Com les fletxes del mirador indiquen: per al pol Sud falten sis mil quilòmetres, la mateixa distància que fins a Buenos Aires. Europa queda a prop de nou mil i Vancouver o Auckland a prop de setze mil. És en aquest punt mirant al teu voltant que et preguntes perquè en comptes de perdre el temps no vas llegir més llibres de Verne, Conrad o Melville durant la teva primera adolescència.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: