Desgràcia (orig.1999)

Disgrace

Disgrace, de J.M.Coetzee (orig.1999). Londres: Vintage Books, pp.217

Escollit el millor llibre de l’any segons Booker Prize, aquest és també, segons els entesos, un dels millors llibres del premi Nòbel sud-africà. Disgrace és la història d’un home de cinquanta anys, el divorciat i seductor David Laurie, un professor universitari de literatura que en una de les seves incursions eròtiques amb una alumna trobarà la pedra de toc que capgirarà el seu futur. Inculpat per tothom, expedientat per la direcció i incapacitat per orgull de tota voluntat de defensa, Laurie és desposseït de la seva plaça i empès a trobar un nou camí a la seva vida. Aquest camí creurà trobar-lo al costat de la seva filla, en una abandonada granja de l’interior del país, en una nova vida de camperol i amb un llibre per escriure com a darrer projecte vital.

 

Les coses però tornaran a torçar-se ben aviat quan pare i filla, visquin a la granja i en la pròpia pell un terrible atac que enfonsarà novament les seves vides. A partir d’aquí la història es bifurca i pren camins diversos. Una relació entre pare i filla que mai ha estat bona i que haurà de construir-se ara sobre les cendres d’aquest nou embat. Un pare que malda per mantenir la seva capacitat creativa mentre el món es capgira. Les relacions entre blancs i negres a la Sud-àfrica actual. La duresa de la vida en el camp africà, la solitud, la vellesa i una vida sencera, de fet dues vides, per reconstruir. Tot això és Disgrace, un passeig per la profunditat de l’ànima de l’home, per la insondable capacitat de sobreviure i refer-se, per salvar el poc o molt d’humanitat que et queda quan ets ultratjat i humiliat més enllà de la teva persona.

 

Un llibre escrit amb una notable capacitat poètica sobre el llenguatge, amb un bon domini psicològic, i un aire antropològic, de sorpresa i profunda incomprensió, que és el retrat de la Sud-àfrica de tombant de segle. Un país immens i complex on el pes de la història, el passat colonial i les diferències de races i cultures fan de la vida un permanent intent d’adaptació cap a una realitat tot sovint directament inexplicable.

 

Valoració: un dur conte sobre la Sud-àfrica actual

7/10

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: