Sud-àfrica (i XX): Balanç final

Vint-i-un dies després de la meva arribada, això és el dia 3, recorrem el darrer trajecte de tres-cents quilòmetres fins a l’aeroport de Johannesburg, facturem les maletes i embarquem. Sud-àfrica ha resultat ser un país de contrastos. Climàticament els hem tocat tots: des de l’humida Cape Town, fins a la freda Dullstroom, passant per la mullada Swellendam, o la tropical de Kruger. En un país tan gran, un hivern com l’actual, de fet són molts hiverns diferents.

Tanmateix, d’Àfrica negra, de fet n’hem vist poca. Un únic dels allotjaments reservats estava regentat per una dona de color. La barrera cultural, idiomàtica, quan ha estat present s’ha demostrat important. En el servei, la gent de color normalment sempre s’ha mostrat més parca, menys transparent i especialment més ruda. El camí a recórrer per esdevenir un país desenvolupat, sí això és possible, queda ben lluny d’on es troben actualment. Una mostra de la ineficiència, a l’aeroport de Johannesburg, amb quatre errors consecutius en una comanda de restaurant de només tres plats i beguda. L’amanida amb avocat resulta que no portava avocat i quan, contra demostració deixem veure la carta, el cambrer ens aclareix que sí en duia però que s’havia acabat. Els dos plats de pasta sense chili queden reduïts a un d’únic amb chili. Finalment la coca-cola no arriba mai i quan arriba no ho fa en el compte final.

En definitiva, el que hem vist ha estat una prou àmplia mostra d’Europa colonial a la part més meridional del continent. Més enllà de les converses ràpides amb els insistents comerciants de souvenirs i de les salutacions sempre dubtoses amb oficials de policia, no hem vist l’Àfrica de debò. Com estàs? Bé, i tu? Bé, gràcies. Tens un bon dia? Sí, gràcies i tu? Jo sí, gràcies… És aquest un país que es mou a diferents ritmes i que, com la Catalunya actual, dóna per tantes interpretacions culturals com angles de visió li posem a sobre. En definitiva, un país històricament, culturalment ric però del qual només podem donar comptes pel que fa a la lectura blanca d’una Sud-àfrica realment negra.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: