Sociolingüística en negre

Posts com aquest em dolen, però em dolen menys si els escric aquí que no pas si els escrivís a un diari. I em dolen perquè són negres, tristos, pessimistes, acomplexats. Tot plegat d’acord amb el to dels temps que ens toca viure, de decadència cultural i política. Reflexions que ben segur van en contra la voluntat d’aquells interessats en vendre optimisme quan els fets apunten ben cap a l’altra banda. Es tracta de sociolingüística de l’anècdota de carrer, diari i estadística però, què voleu, de mica en mica s’omple la pica.

En primer lloc una constatació: els gitanos d’Hostafrancs ja s’han passat al castellà. Un dels grups ètnico-lingüístics que més ha fet fins al moment per mantenir la seva idiosincràcia veu com els seus adolescents abandonen la llengua. Immigració, diversió i modernitat en castellà, contra educació, policia i autoritat paterna en català. Ja ho tenim aquí: només cal passejar pel barri i parar l’orella. Motius per a l’optimisme? Ja me’ls donarà qui pugui… Per altra banda, l’altre dia apareixia al diari la notícia d’una professora andorrana a l’Universitat Catalana d’Estiu, a Prada. Segons aquesta dona, el català al Principat d’Andorra ha passat de ser la llengua principal del 40% dels seus habitants al 29%. Ha trencat ja la barrera del 30% que marca quan una llengua entra en perill d’extinció. No és ciència ficció, és el món que avança. Com en el cas de Catalunya, les Illes o el País Valencià, Andorra té un miratge més o menys real de poder. No té res més.

I, finalment, la notícia estadística: remenant a l’IDESCAT a veure si d’una punyetera vegada apareixen les dades de l’enquesta sociolingüística feta l’any 2007, vaig trobar la del 2003 que, la veritat, mai m’havia aturat a llegir. Si aneu a la pàgina 19 veureu que el català com a llengua primera aquell any era el 41%, contra el 51% que representava el castellà. Estic convençut que aquests d’Esquerra estan aturant tant com sigui possible la publicació de les dades del 2007: el cop serà tan fort, el bany de realitat ens deixarà tan xops, que ja no valdrà només posar-hi maquillatge a les xifres i fer cants a l’optimisme.

3 Respostes

 1. Hola David,

  Acabo d’encetar un blog i hi estàs convidat així com qui vulgui col·laborar-hi. Segur que hi tindrem converses interessants.

  http://www.perunforadet.blogspot.com

  una abraçada

  Ricard

 2. Hola: em dic Nacho. Sóc nasgut a Madrid peró visc a Barcelona des de fa dos anys i mig. Porto una mica més de un any i mig aprenent català i el que me he trobat és que a cada curs que feia i avançava, cada vegada era més car. Només em queda fer l’últim curs (el C3) per a tenir el titul de nivell C (encara que no sé si ho mereixo) Però el que vol plantejar ací és la qüestió sobre el que cosata apendre català per als que no son d’ací. Si cada curs és més car, arriba un moment en el qual la gent deixarà d’anar-hi perque pagar per a un cur de dos mesos amb dues clases a la setmana més de cent euros fa que t’ho pensis una mica, tenint en compte que molts del que venen han vingut a traballar, no a fer un master. Crec que l’ensenyament d’un idioma que s’ha de reforçar a de ser gratuït i amb disponibilitat per a tothom. No més és una reflexió.
  salutacions!
  pd. disculpa’m si hi ha faltes d’ortografia però no m’he parat a comprobar tot el que he escrit per que no esperava seura’m davant del ordinador…pero en vuere aquesta entrada teva…doncs… això
  fins aviat (sembla molt interesant el teu blog………………)

 3. Benvingut doncs al bloc, Nacho.

  Sobre el cost del curs, certament, em sembla una mica excessiu. Ara bé, sóc del parer que sense pagar no aprecies el que tens. Dit en altres paraules: el que res costa gens es valora. En fi, car en qualsevol cas. Imagino que com són els cursos de perfeccionament doncs… no els subvencionen tant com els d’expressió oral bàsica.

  Per altra banda ànims amb el català: em deixes ben parat si en només dos anys has arribat a aquest nivell.

  I gràcies pel comentari.

  😉

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: