Una de finançament… confidencial

Aquest bloc no és gaire donat a fer confidències informatives. Normalment perquè la qualitat de la confidència depèn de la qualitat del confident i de la font d’informació i, entre una cosa i l’altre, no paga gaire la pena posar-s’hi. Vejam però aquesta vegada si l’esforç de previsió l’encerta. Segons la font, propera al conseller Castells, la cosa està com segueix: les possibilitats de que el PSC voti en contra dels pressupostos de l’estat són molt reduïdes, per no dir nul·les. Això vol dir que, descomptant el vot positiu de PNB, BNG o d’altres, els pressupostos del Congrés tiren endavant. Fet que implica: a) que el PSC no pinta res (ja ho sabíem); b) que la negociació (posterior) del finançament català es produirà amb les calces baixades. Maco i previsible.

Anem doncs amb el finançament de la Generalitat. Els comptes interns de la Conselleria són que rebre 3.000M € o 3.500M € (el que demana la patronal) seria una loteria. I que com la grossa no toca sovint amb 2.000 ja estarien contents. Fins i tot aquesta xifra, al parer de la Conselleria, és ben difícilment assumible per part de l’Estat. Per què? Doncs perquè si donen 2.000 per a Catalunya, i cap CCAA cedeix ni un cèntim, com a mínim caldrà repartir 8.000 més entre la resta per tal que no es pugui acusar el PSOE de debilitat i arriscar-se a la revolta interna. Això seria prop d’un 10% de la despesa de lliure disposició (no compromesa) de l’estat. El que significa un aprimament molt considerable dels seus recursos, i a sobre en un context de crisi. Vaja, que no.

Per tot plegat, s’intueix internament una pròrroga de pressupostos de la Generalitat. És a dir, creixement zero en la despesa de totes les Conselleries més estalvi forçat de totes aquelles partides no imprescindibles. Misèria, vaja. En aquestes circumstàncies i fins tot en la dels “favorables” 2.000M €, la divisió dels partits catalans està cantada. CiU no l’acceptarà per insuficient; el PSC sí per “responsabilitat” (i per complicitat) i ERC, incapaç de ser adelantada per la dreta per CiU (i perquè els crítics apreten amb força) no l’acceptarà. Ja tenim noves eleccions anticipades i, ara sí, una victòria de CiU a les eleccions catalanes. Apa, ara sí a gestionar la misèria. Això sí, ERC i el seu estil bonzo hauran apropat el país no sé si tant cap a la independència com cap a la frustració generalitzada. Tot sigui per treure’ns aquest govern de sobre…

2 Respostes

  1. Tot això sembla tan lògic i és tan plausible que no crec que es compleixi, perquè la política quasi mai és 100% lògica… Ara, com passi tenim entreteniment assegurat per anys i panys… President nou i Estatut incomplert, guau!!

  2. Hola Uri,

    Sembla lògic, sí. D’on no n’hi ha no en raja. A sobre, amb cap voluntat de complir amb Catalunya la cosa està feta. Fixa’t dues notícies que he escoltat entre ahir i avui i que van en la línia:

    a) tot i la sentència del TC contra la consulta d’Ibarretxe, el PNB votarà a favor dels pressupostos “per responsabilitat” (i per dues competències més, és clar)

    b) per altra banda, Carod reclama que s’aprimi l’estat i faci desaparèixer quatre ministeris. I com si no es pot fer front a la gran retallada que reclama l’aplicació del nou sistema de finançament? Serà que no, ja ho sabem.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: