Article a l’Avui (10)

Els EUA i l’economia irreal

La setmana vinent els EUA tindran nou president. Un president que molt probablement serà Barack Obama i a qui espera un panorama tan fosc com el que va haver d’entomar Ronald Reagan l’any 1981. El primer president dels EUA amb un MBA (de Harvard), George Bush Jr., ha deixat un llegat que costarà d’eliminar i que pagarem entre tots. Tanmateix, i paradoxalment, la virulència d’aquesta crisi només podrà empènyer a favor del canvi.

LES DARRERES SETMANES ELS MITJANS de comunicació s’han fet ressò de l’enquesta del Pew Global Attitudes Project, de Washington, sobre la percepció dels EUA al món. Si l’any passat, sobre dades del 2006, l’opinió que els diferents països del món tenien dels EUA mostrava una tendència ininterrompuda a empitjorar, les dades publicades aquest mes d’octubre no són més optimistes. Amb el titular Una nova font d’antiamericanisme? l’informe es preguntava sobre la influència de l’economia dels EUA Al món. Les dades no poden ser més concloents. Un 56% dels enquestats a l’Estat espanyol la valoren com a negativa, contra un 10% que la perceben positivament.

NO TAN NEGATIUS ES MOSTREN els ciutadans de països com Jordània, Rússia i el Pakistan. Entre els més optimistes a l’hora de valorar la influència nord-americana, curiosament, hi trobem l’Índia, la Xina i Nigèria. Al capdamunt de la llista de països crítics hi apareixen Gran Bretanya, Alemanya i Austràlia, amb més d’un 70% de la gent que subratlla l’impacte perniciós de l’economia dels EUA al món. Ara el punt de reflexió: l’enquesta va ser feta l’any 2007. En altres paraules, després de l’espectacle financer d’aquest mes de setembre, després de llegir que l’expresident de la Reserva Federal Alan Greenspan no s’explica què ha passat, després de les primes multimilionàries a executius d’empreses rescatades amb diner públic, després de tot plegat, ben segur que la imatge del model econòmic dels Estats Units no ha millorat. 2,86 bilions d’euros de despesa pública més tard, hi ha prou evidència per dir que un sistema basat en la ideologia, en la idea que els mercats s’autoregulen per simpatia, per bondat intrínseca o perquè sí, no sembla la millor opció per conduir-nos en aquest món interconnectat on uns paguen els plats trencats dels altres. L’autoregulació empresarial sens dubte pot anar encara més lluny, les empreses i els grups d’interès poden i han d’establir els propis mecanismes de regulació; però això no treu que calgui un sistema regulador que eviti espectacles com l’actual i atorgui al mercat el que aquest s’ha demostrat incapaç de proveir, confiança.

L’ESTUDI DE PEW FEIA UNA AFIRMACIÓ poc qüestionable: una dimensió important d’aquest antiamericanisme té a veure amb el rol d’arquitecte, campió i primer beneficiari d’un sistema global que ha demostrat que beneficia uns pocs a expenses de la resta. El liberal The Economist la setmana passada venia a donar-li la raó: EUA ja és el país amb la distribució de rendes més desigual de tota l’OCDE. La gran feina d’Obama, o de McCain, serà liderar aquest canvi en les regles del capitalisme mundial. Més difícil encara, propiciar la fi d’una lamentable cultura de l’èxit i el diner fàcil.

DEL FONAMENTALISME DE MERCAT, tal com l’anomena el magnat de les finances George Soros, a l’economia sostenible i, sobretot, raonable. Si algun cop han existit dos models econòmics confrontats, l’europeu d’economia mixta amb Estat de benestar i el capitalisme d’incentius a curt termini d’arrel llibertària, sembla clar cap on hauria d’anar el futur. Parafrasejant Ferran Sáez, l’home occidental té una característica cultural essencial: ser conscient que la noció de veritat és paradoxalment millorable, que el que no ha funcionat pot ser corregit. Ni quedar-nos on som ni abraçar el que mai s’ha demostrat com a solució. Aquesta és la necessària contribució que hem d’esperar del proper president nord-americà. A poca distància ens espera la Xina, preparada per prendre el relleu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: