Petita història del Pallars (2)

I conten els del lloc que a inicis dels 80s a Farrera no s’hi acostava ningú. La vall, com tot el Pallars, era territori d’emigració i els pobles es buidaven. Però a Farrera s’hi van acostar uns hippies, gent amb cresta, túniques i més ganes de reconstruir que no pas de marxar. I així va anar. I ves per on que a meitat dels 90s jo estava un dia veient un 30 minuts sobre tres nens catalans que s’educaven en indrets ben diferents. I un d’ells, de fet una nena, era la protagonista d’una història personal que passava en un petit poble de muntanya que, ho recordo bé, tenia un prat verd al davant i una mirada que volava sobre la Noguera.

I alguna cosa em quedaria al cap quan l’any 2001, un mes de febrer, vaig engegar la meva feina d’aleshores i vaig agafar la motxilla i un tren que sortia de l’estació de St.Andreu a quarts de nou i anava fins a Lleida via Manresa. Prop de quatre hores de tren incòmode que a mi em feien un home feliç i que mirava d’enllaçar amb un altre tren que anava a la Pobla de Segur i d’allí cap a una destinació només aproximada: la Vall Farrera. Encara recordo la lectura que llegia: A peu pel Pallars, de n’Espinàs, i L’home sense rostre de Markus Wolf.

I allotjat a l’hostal d’Ainet de Besan (un dels indrets que apareix a Les veus del Pamano, per cert) vaig conèixer al taxista Josep Maria que, un d’aquells dies, va tenir pietat d’aquell vagabund que feia a munt i avall la carretera d’Alins. I em va dur fins a Farrera, i allà vaig conèixer el que ja començava a ser el Centre que avui coneixem. I una cosa va dur a l’altre, hi vaig fer una estada a finals del 2002, i una visita ràpida a la tardor del 2006. I avui ens hi estem tots plegats. I la noia que em va explicar com muntar el taller on ara treballa la Mili es diu Sita, fa Belles arts a Barcelona, i és la nena de set anys que vaig veure en un 30 minuts ara fa prop de dotze anys en el televisor de casa.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: