“Big Jack, el sanguinari” (2008)

big-jackBig Jack, El sanguinari; d’Àngel Ferran. 2008. Barcelona: Ed.A Contra Vent. pp.138

En Quim Torra, fascinat pel periodisme català d’entreguerres, continua el que semblaria un nou projete vital que va iniciar amb la redacció de la biografia de Xammar, aquest cop amb una edició de textos d’un dels oblidats de les nostres lletres, el periodista i humorista Àngel Ferran. Després d’una elogiosa cita d’una de les grans plomes de l’humor de casa nostra, Francesc Orteu, a l’Avui,  no cal dir que vaig córrer a comprar-lo.

El resultat ha estat un projecte irregular, amb contes d’interès desigual, tots ells escrits entre 1923 i 1948 i que tenen mes de raresa filològica o de troballa històrica que no pas de referent per a un món literari, l’actual, que es mou en el terreny humoristic sobre patrons molt diferents als que plantejava Àngel Ferran. Tanmateix, sobresurten per intel·ligents, surrealistes i divertits Juli Verne (un conte de nàufrags impossible); De la prehistòria a la civilització (o de les bogeries del cientifisme) i Fets diversos (sobre un àngel que reposa a la inhòspita Rambla de Barcelona).

Per la resta, m’han interessat els articles La catalanització de la Publicitat, una veritable descoberta útil per comprendre la creacio del periodisme en català modern; i particularment l’apunt biogràfic de Montserrat Lunati sobre l’autor, Àngel Ferran. Un text, aquest darrer, que fa una veritable autòpsia sobre els trets característics de l’humor surrealista. Tot plegat, un llibre que m’ha interessat més per la seva vessant històrica, pel que ens diu sobre el periodisme de l’època i el xoc que comportà l’exili, que no pas pel seu nivell literari. Ahir mateix en Quim Monzó a La Vanguardia feia un veritable elogi de la publicació on Àngel Ferran va col·laborar-hi durant molts anys, El Bé Negre. Potser aquesta sigui la via per llegir de primera mà el que fou el corrent humoristic del qual hi va partipar el nostre autor. Aparentment és trobable una edició en facsímil dels anys 70.

Valoració: Unes pindoles d’humor de valor sobretot històric

5/10

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: