“Estudis” (2008)

Estudis, de Jonathan Littell, 2008. Barcelona: Quaderns Crema, pp.55

Jonathan Littell, l’autor de l’impressionant Les benignes i de la no menys notable El sec i l’humit, publica ara de la mà de Quaderns Crema un recull de quatre estudis breus. Segons indica la contraportada som davant d’exercicis creatius fets per millorar la tècnica de l’autor. I certament, demostren un grau de domini del llenguatge que ja apunta les virtuts que vàrem llegir especialment a Les benignes. En Jonathan Littell fou en la seva primera joventut alguna cosa similar a un cooperant internacional situat a la zona del Càucas Rus. I els estudis beuen argumentalment d’aquesta experiència.

La vida ociosa en una ciutat sitiada per les bombes, un estudi que ens lliga als passatges de la Pomerània a punt de ser absorvida pels soviètics en la seva obra magna. La follia amorosa i l’abisme homosexual, novament un referent que ens porta al Max Aue de passeig per Berlin. Una història d’amor obsessiu i no correspost, aquí el paral·lelisme pot trobar-se en la història del protagonista de Les Benignes i la seva germana. Finalment, una història de negociació racional sobre la fi de l’amor, més elements per establir similituds amb l’esmentada obra.

Els estudis, breus, val a dir que denoten una capacitat de síntesi notable, un ús del llenguatge precís i un grau d’interioritat psicològica convincent. També ens permeten posar la vista en el personatge capficat i psicològicament inestable, Aue/Littell, que trobem darrera dels seus escrits. En qualsevol cas es tracta d’un bell exercici de preciosisme que certament ens permet veure que l’habilitat literària a banda d’una tècnica és un do que ja es té des de la joventut.

Valoració: Tan breu com literàriament remarcable

8/10

Un altre post de recomanació en el bloc de Valentí Torra.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: