Quico Homs sobre finançament

Després de molts anys de perdre’ns la pista retrobo uns antics companys de lluita independentista de quan teniem vint anys i corríem darrera la flama olímpica amb l’estelada. Dimarts passat ve al Via Fora de Sants per parlar-nos del finançament el diputat de CiU Quico Homs, un dels que més en sap de l’entramat de les negociacions. La seva exposició inicial és més aviat decebedora. Homs fa marxa enrere en el temps per parlar-nos de finançament català i Transició, d’errors i de tàctiques del seu partit. Es demostra com un bon orador i sobretot és d’agrair-li el seu optimisme. Ara bé, de suc, no gaire, i aquest només arriba en el torn de preguntes.

Algunes notícies d’interès o de preocupació (segons per a qui). El plantejament de Castells amb l’Estatut va ser el de reformular la LOFCA des de Catalunya. A hores d’ara i amb els pressupostos de l’estat del 2009  l’aplicació del nou sistema de finançament per a Catalunya pujaria a 5.600 milions. Solbes, en el millor dels casos, posarà sobre la taula entre 12.000 i 14.000 milions per a totes les CCAA. Compte! Diners a compte d’amortitzar deute públic. Res de despesa pública. Això vol dir que si l’any passat el pressupost de la Generalitat es va tancar el mes de juny, aquest any serà…? La situació pressupostària de la Generalitat, no cal dir-ho, és actualment dramàtica. CiU votarà no a l’acord. Ja està acostumat que els llencin els plats pel cap, diu.

Pel que fa a l’Estatut, l’advocat Homs creu que pot ser un bon instrument de negociació. És un utilitari amb poc motor però pot córrer més del que els socialistes catalans l’utilitzen. Dels socialistes catalans en diu de sectaris cap amunt. El cas Maragall com a mostra. Dels espanyols, que no entenen raons, només força i morts sobre la taula. (Anem bé, penso). Ell és de la lògica pactista, d’arreplegar engrunes i fer camí. Jo penso que a aquesta velocitat de Catalunya en quedarà el que els historiadors en diguin.

Una última referència sobre el perill socialista. El nombre de funcionaris a Catalunya, des del nou govern, ha passat de 140.000 a 215.000 a data de desembre de 2008. Només 35.000 són imputables a increments policials i en educació. No torno massa animat a casa.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: