Eleccions autonòmiques: més espanyolisme al canto

Ho deia el lider del PP Basc i es cert: el PP decidirà. I és cert. Al Pais Basc i a Galícia.  L’espanyolisme avança també en les altres comunitats dites històriques. Per sorpresa de molts, també d’un servidor, l’alta participació a Galícia no ha perjudicat als fills politics de Fraga. Tot el contrari: els ha propulsat. La mediatització en clau espanyola, el fanstasma de la crisi i el tema lingüístic (pobrets!) han acompanyat els errors del Bipartit. Errors que en la distància recorden els del primer govern d’Antich a les Illes: desavinences internes, feblesa de to i obra política que no convenç ni als convençuts.

Pel que fa al País Basc: pinten bastos. Per primer cop l’espanyolisme suma. El daltabaix d’EA (el partit germa d’Esquerra al Pais Basc, compte) i la anatemització dels 11 escons de l’esquerra abertzale fan que la pujada del PNB i d’Aralar siguin insuficients. La lliçó però és potent: en una terra nacionalista com aquesta la conjunció d’il·legalització i espanyolització mediàtica poden rebolcar els resultats. El més interessant però serà veure quin efecte té tot plegat sobre Catalunya.

Unes primeres hipòtesis. Si els socialistes accepten la pinça amb el PP al Pais Basc de rebot perden a Madrid l’aliat PNB. Qui hauria de ser el nou suport del PSOE a l’estat? L’equip de Duran i Lleida, of course. No n’hi ha un altre. Aquesta derivada fa que a Catalunya el Tripartit tremoli. La perversió del PSOE pot passar per fer esclatar el Tripartit a base d’escanyar-lo financerament per finalment lliurar el govern a les mans de CiU. El PSC seria doncs el proper aliat de Mas.

En qualsevol cas, els resultats de Galícia i del Pais Basc no són bones notícies per al nacionalisme català. Esquerra haurà de parar molt de compte del que ha succeït als seus companys bascos. CiU, paradoxalment, nomes ha d’esperar el fruit madur que caigui a les seves mans però el regust es ben galdós i l’herència pot ser força desagradable. Finalment, PSOE i PP manen més. I a sobre tenen els jutges i els mitjans de comunicació.

Una resposta

  1. Vagi per davant dir que l’espanyolisme (com l’europeisme o l’universalisme) no em semblen ni bons ni dolents en si mateixos. Tot depén del contingut polític que tinguin.
    El que si és clar és que el puzle polític basc serà molt dificil de resoldre. En definitiva el que és clar és que PNV+EA+EB+ARALAR tenen uns 50.000 vots més que PSE+PP+UPD; i això sense comptar els 100.000 vots nuls!
    Potser ha arribat el moment que els abertzales radicals se’n donin compte que els gestos romàntics no condueixen enlloc.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: