“Esperant els bàrbars” (orig.1980)

Waiting for the barbarians, de J.M.Coetzee (orig.1980). Nova York: Penguin, pp.156

Coetzee, premi Nòbel de l’any 2003, no és un escriptor que deixi indiferent. L’anterior llibre, Desgràcia, és la narració d’una caiguda vital en la Sudàfrica trencada per les diferències racials. Esperant els bàrbars és novament una exploració de la diferència i al voltant de la situació de domini d’un imperi sobre els seus vassalls negres. Els mateixos monstres personals, les mateixes obsessions, que vàrem veure en l’anterior obra ara en la persona d’un funcionari. Un individu que veu com el seu tranquil lloc de frontera és sacsejat per l’arribada d’un destacament militar que té per objectiu prevenir l’imminent assalt dels bàrbars.

L’estil de Coetzee és un cop més fosc però captivador. L’autor es mou bé en l’exploració de la naturalesa humana, i palesa la textura invisible de la distància cultural i mental. No costa aquí veure-hi la Sudàfrica que vaig visitar i particularment la de l’Apartheid. En aquesta batalla, Coetzee, del costat del protagonista, assenyala els accents de la superioritat moral, militar i física de l’Imperi davant del sotmès i ho fa prenent partit pel qui és trepitjat. Ara bé, tot plegat sense deixar de ser un dels opressors, sense deixar de compartir uns valors que no són els dels aborígens, pels quals tot just sent compassió, sinó precisament els dels ocupants.

Una novel·la curta, punyent i a voltes sensible que és fonamentalment la història (un cop més) d’una solitud, d’una incomprensió. Tot tenyit de paisatges bells, extensos i desconeguts banyats per distàncies incommensurables. Tan grans, segons l’autor,  com la que separa la cultura de l’Imperi de la dels bàrbars.

Valoració: retrat d’una ànima i un país trencats

7/10

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: