Es pot ser presidenta del Parlament basc sense saber euskera?

Doncs sí. Aquest és el perfil de la nova presidenta. Educada en un col·legi de l’Opus Dei, mare de quatre fills i sense saber parlar l’idioma del país que ara representa. Com pot ser això? Esmentem dos motius. El primer: el cultural. Els espanyols (siguin del PP o del PSOE) sempre s’han pixat en el bilingüísme. El bilingüísme està molt bé per als qui parlen les llengües no castellanes, per fer articles de premsa glosant la llibertat d’elecció i la defensa de la unitat i el respecte a la diferència. Dit això, per als nous amos de la Cambra basca, l’euskera no serveix per res. Algú podria dir-me quina mena de respecte per la llengua pot demostrar un Parlament quan la màxima representant de la institució és incapaç de comprendre el que li diu un parlamentari euskaldun? És això possible? Bé, sembla que sí.

El segon motiu: de caire polític. Perquè aquí tenim un nou goven, el basc, on el lloc comú de trobada no és l’ideològic (esquerra/dreta) sinó el nacional (Espanya/resta). A partir d’aquí les derivades són llargues i profundes. Espanya s’uneix davant el perill de la diferència nacional. El que més s’assembla a un espanyol d’esquerres és un de dretes. Però sobretot, la fi del miratge de la transversalitat: tot s’hi val per salvar el projecte d’una Espanya única. Temps enrere vaig deixar escrit que després de la il·legalització de Batasuna i els seus successors, la corrupció democràtica començaria per la via d’erosionar la legitimitat democràtica dels partits nacionalistes. Bé, doncs em sembla que ara estem més a prop que uns mesos enrere. Anem prenent nota de les lliçons.

2 Respostes

  1. Es pot ser president de la Generalitat Valenciana i no parlar el català? Si, en Zaplana.

  2. Et diré més, de tot se´n pot aprendre, però ni ganes en deu tenir. A Madrid es maten entre ells, i a Euskadi es veu que són una bassa d´oli, tot sigui anr contra el nacionalisme que diuen ells, per defensar el nacionalisme espanyol.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: