A bord d’un vaixell de càrrega (VI): Vida a bord

en-el-vaixell-87Aquest dimarts el passem tot el dia al vaixell. De Casablanca fins a València hi ha trenta-sis hores de navegació. Temps doncs per fer moltes coses: per fer-la petar amb un i amb un altre, mirar el mar, llegir les aventures d’Ismael i el capità Ahab o escoltar música. La vida a bord, per a la tripulació, sembla dividir-se en dues rutines diferenciades. Alta mar, que equival a tranquil·litat i petites tasques de manteniment per al gruix dels seus membres (pintar baranes, escombrar i netejar la coberta, fer petites reparacions); i port, que es correspon amb operacions de càrrega i descàrrega mes o menys llargues i complexes.

Per a nosaltres tres, els passatgers, la rutina ve marcada pels àpats. Esmorzar puntualment a les 7.30; dinar a les 12.00; sopar a les 18.00. Les hores, en llenguatge mariner s’expressen per centenars així que el sopar és a les divuit centenes. Els àpats es componen invariablement de tres plats. Tot sovint amb pasta, carn i peix en el mateix menú. Un menjar que denota la mà italiana del cuiner, particularment visible a l’hora de degustar la varietat de pastes que dia rere dia es presenten a taula. Tot plegat viscut en un ambient força familiar: una taula gran, de fins a deu places, per als oficials (indis a una banda, italians a l’altre, comandant al mig); i una petita per a nosaltres tres.

En les converses descuidades que esgarrapo aquí i allà amb la tripulació, petites confidències apareixen sempre als pocs minuts d’encetar la xerrada. Antonio, el cambrer de Goa, vol tornar aviat a la seva illa perquè han d’operar la seva dona; el primer oficial et comenta que no està aquí per fer amics, que poques vegades es fan amics a la feina; el noi indi que només fa vuit mesos que esta sobre el vaixell diu que d’abril a juliol comencen a arribar els passatgers als vaixells de càrrega; que abans fa massa mala mar, i que per la seva experiència aquests acostumen a ser britànics i de més de cinquanta anys.

Els mariners d’un vaixell com el Grande Anversa acostumen a signar contractes de nou mesos amb vol d’anada i tornada al seu país d’origen inclòs. La resta de mesos de l’any els dediquen a estar amb la seva família; a trencar – comentem amb Rob i Aileen – la rutina preestablerta d’una família acostumada a que el pare no hi sigui. De fet, ja està dit, la tripulació no acostuma a tenir més de trenta anys. Tot just tres o quatre oficials, el cuiner i Antonio, el cambrer, semblen superar aquesta franja d’edat.

Per al passatger, la vida a bord, en un entorn tan monòton com, paradoxalment, encisador, et fa establir les teves pròpies rutines: llargues sobretaules on es parla de tot; llargues estones de lectura, passejades amunt i avall dels dos-cents metres de coberta. No sembla que, per a nosaltres hi hagi cap espai vedat tot i que intentem no traspassar les zones prohibides com les onze plantes on s’amunteguen els vehicles transportats. Tanmateix, com infants, cada dia la nostra audàcia supera la del dia anterior. Saludem i entrem a la sala de comandament; ens aturem a xerrar amb el cuiner que fa la cigarreta o amb el pintor que pinta les baranes.

Avui, mentre el vaixell es movia prou com per recomanar aixecar-te de l’hamaca, el cuiner m’ha explicat històries de ciclons, de ràfegues de mar que arrasaven el pont de comandament, d’homes al mar i missions de salvament. I jo amb tot el temps del món, amb posat de l’avi pesat que vol xerrar amb tothom mentre tothom té coses a fer. Per acabar el dia, el comandant del vaixell ha decidit que continuarem unes hores més amb la franja horària de Portugal. La seva autoritat sobre tot el que es fa al vaixell sembla tan absoluta que fins i tot sobre això té potestat per fer i desfer.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: