A bord d’un vaixell de càrrega (X): Diferències culturals / Livorno

en-el-vaixell-137La diferència cultural, a bord, dóna joc a moltes situacions curioses de les quals els mateixos protagonistes no en són conscients. Sense anar més lluny, ahir vaig fer la bogada a bord. En una de les cabines suplementàries es troben les rentadores, les assecadores i una màquina que sembla per al planxat industrial de la roba de taula. Un cop acabada, la rentadora, no quedaven assecadores disponibles així doncs, tal i com em va dir Antonio, el cambrer indi i home de la neteja a bord, calia estendre un cordill a l’habitació i procedir a un assecat més pedestre. Cap problema, penso. Enfilem cap a la meva cabina però en aquest moment Antonio dubta i diu que no pot ser, que per força em seria incòmode conviure tot un dia amb roba humida penjant. Finalment ho farà ell mateix: aplegarà la roba humida i el cordill i procedirà a decorar l’interior de la seva cambra amb un estol complet format per camises i samarretes meves, més una part més que notable de roba interior.

Altres moments per guardar-ne registre són els que es donen fruit de les mancances lingüístiques d’una part i l’altre de la tripulació. L’anglès és la llengua comuna, però cal dir que molts d’ells tot just tenen rudiments de coneixement d’aquesta llengua. Així, per exemple, és interessant escoltar l’assistent indi i l’oficial de coberta. El primer preguntant al segon perquè la torre inclinada es diu de Pizza. El segon que surt per petaneres perquè no entén la confusió lingüística del primer. Un dels oficials mes joves de la tripulació se’n riu de l’enginyer oficial primer, un indi. El primer pregunta per telèfon al segon si ell és l’enginyer en cap. No, respon el segon. Tot seguit el primer demana que es posi a l’aparell l’enginyer en cap. Sóc jo, diu aquest últim. L’italià m’explica l’anècdota en el seu idioma tot rient. Tot just uns segons abans m’havia explicat que havia pujat al vaixell vuit mesos enrere sense entendre ni gota d’anglès. El seu accent només pot ser qualificat de terrible. Malgrat tot, la nave va; el cuiner italià fa la seva feina al costat del seu company indi que prepara curry. La seguretat del vaixell i que arribem a port sans i estalvis s’edifiquen paradoxalment sobre aquesta Torre de Babel i de moment no podem tenir cap queixa.

Pel que fa a la ració turística d’avui. A les nou, tretze hores després de deixar Marsella, el vaixell arriba a Livorno, seu del primer partit comunista italià i bastió des d’aleshores dels governs d’esquerra. Emprenem camí passades les deu, després de trobar més complicacions burocràtiques per deixar el port que no pas en anteriors ocasions. Ens espera un dels dies amb més temps per passejar: més de sis hores.

No passaran més de dues abans la meva memòria no recordi
l’epístola de Sant Pau als nabateus: desconfieu dels avis que caminen! En una demencial carrera, un peu davant i l’altre darrere, travessem a peu els dos quilòmetres bons que separen la zona logística de la ciutat, recorrem la petita Venècia plena de canals, baixem a la Piazza Grande, pugem pel mercat, fem tota la vora del canal fins arribar a Piazza Mazzini, Orlando, la sortida dels ferris cap a Sardenya i Còrsega i, per fi, ens aturem a dinar en els inicis del Lungomare.

Un àpat reparador que malauradament té una represa decidida i esgotadora, tot al llarg de la costa, passant per l’Acadèmia Naval i finalitzant en la zona de platges. Els convenço poc abans de les quatre per agafar un autobús que vagi cap el centre i començar el camí de tornada. D’aquí, un petit passeig fins a la Piazza Grande i d’aquí un taxi fins al Grande Anversa. Per ser una ciutat tan petita, amb uns companys tant en forma com aquesta parella d’alegres jubilats, no puc acabar més cansat del que he arribat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: