“Cataluña-Espanya” (2009)

Heus ací, diuen, la versió catalana de la reconeguda La pelota vasca, el documental sobre la realitat social i política d’Euskadi que va arrossegar tantes controvèrsies com elogis.  La realitat, però, és una altra. El documental d’Isona Passola no té res a veure amb el film de Julio Medem. Vegem-ne les diferències:

– En primer lloc, aquest no és un film sobre les dues Catalunyes. En el documental, a banda d’alguns espanyols de l’òrbita filosocialista, només en surt una de Catalunya. Una única que uneix Tremosa, López Tena fins a Rubert de Ventós, passant per Germà Bel o Borja de Riquer. A l’altra banda, un català de la FAES i dos de Ciutadans. Aquests darrers amb un nivell discursiu, què voleu, més aviat poc elaborat.

– Segonament, tots els entrevistats són acadèmics o il·lustrats. L’única excepció en Boadella, usuari d’una lògica política del tipus: “Si vol Catalunya la independència que la pagui, sortiria a 15.000€ per cap”. Com si no fes anys i panys que la tenim pagada i amortitzada…

– Tercer. Aquest és un reportatge que no ha comptat amb la participació de l’anticatalanisme visceral. A banda dels talls de veu de César Vidal, de Guerra, Ibarra, Aznar, Rajoy, d’algun general protocolpista i del so, que no la imatge (no cedida), de Telemadrid, l’altre bàndol no existeix. D’entrevistes als de l’altre banda, ben poques. Suposo que poc o gens interessat en una pel·lícula que es mou clarament contra els seus plantejaments.

– Quart. Aquest no és un documental sobre política. Si més no, no directament. És un reportatge sobre les raons econòmiques del separatisme. És un reportatge sobre infraestructures, greuges financers, economia i neocentralisme. Si es vol, és un intent de plasmar el resultat que per a Catalunya ha representat la política autonomista feta a cop de les 17 autonomies i la LOAPA.

– Finalment, no és un exercici novedós de fina anàlisi política. Més aviat és un resum de plantejaments independentistes fets per gent de pes, això sí, però on l’altre part no hi juga per incompareixença.

Pot aquest joc interessar a la contrapart? No, esclar. Vol això dir que Cataluña-Espanya no és interessant? No. El que vull dir és que aquest és un documental per als que ja estaven conveçuts; per als que coneixen els 20.000M€ de dèficit fiscal anual, saben del nivell de despesa pública en la infraestructura ferroviaria de Madrid o en la T4. Per als qui pateixen la vergonya de Iberia i els seus vols anomenats Catalunya-Amèrica (santa vergonya!). Ja ens va bé, als catalans, saber que la ráo i la llei ens acompanyen. Però em temo que ja n’érem conscients.

El problema és que hi ha molts ciutadans administrativament catalans que d’això ni en saben res ni se n’assebentaran mai. A ells hauria d’anar dedicat aquest documental. A tots aquests catalans de la Catalunya que culturalment i mediàticament és espanyola i que no sap, ni vol saber, els quartos que li foten cada any de la seva butxaca. Cada dia hi ha més catedràtics independentistes. Bo de saber-ho. Per a la Catalunya independent, però, caldrà fer el partit independentista de matriu castellana.

VIC ME

Una resposta

  1. Molt bon comentari. M’has fet venir ganes d’anar a veure la pel·licula perque dubto que algo la pirateji i penji per internet 😉

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: