“Contes per a nens i nenes políticament correctes” (orig.1995)

Contes per a nens i nenes políticament correctes, de James Finn Garner. Traducció de Quim Monzó i Maria Roura, 2009 (orig.1995). Barcelona: Quaderns Crema, pp. 103

Feia temps que em passava per les mans i dubtava si endur-me’l a casa. Finalment, l’altre dia ho vaig fer. Es tracta d’una petita meravella, traduïda amb el més pur estil monzonià, amb la qual els amants de les rondalles i contes infantils ja no han de conformar-se amb les sexistes, burgeses, estereotipades i retrògrades versions originals. Garner ens fereix una versió posada al dia que compliria els requisits més exigents del votant més radical d’Iniciativa.

D’entre tots els contes, en destaco tres: La caputxeta vermella; La blancaneu i, sobretot, Les tres cabretes interdependents. En aquests contes, políticament correctes i modernitzats, els monstres no ataquen les nenes sinó que envaixen l’espai personal de les persones femenines. Els germans ho són a nivell del tema parentiu i si són cabretes, en tant que fan la seva funció animal no humana de migrar cap a noves i més altes pastures, eviten de passada la sobreexplotació de la vall i mantenen al mínim  el nivell d’impacte ecològic.

Les bruixes no són dolentes sinó que tenen una discapacitat afectiva. Els nans són persones verticalment deficients i la gent no es posa malalta sinó que té una absència de salut transitòria (que potencialment pot fer que deixi de ser vitalment viable). En fi, per aplegar-les i emmarcar-les. Totes i cadascuna d’aquestes descripcions  mereixen passar a la història com a eficaces píndoles contra l’estultícia humana. Agradarà, sens dubte, a tothom i totdon.

Valoració: Breu, divertit i amb cops exquisits

9/10

Una resposta

  1. Estic totalment d’acord amb el que es descriu sobre aquest original recull de contes.
    És una joia que no hauria de faltar en cap biblioteca!!!
    Maria

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: