Des de Galícia (I)

El dia que surten als mitjans les pintades a la líder del grup “Galicia bilingüe” aterro a Santiago de Compostela. Feia vuit anys que no passava per aquí i els meus records són  escassos. Tristament, vuit anys són molts anys. L’hotel on m’allotjo, el Puerta del camino és un monstre de deu plantes situat als afores de la capital i en ple encreuament d’autovies. Des de la meva novena planta veig els cotxes que passen, els prats i els boscos al fons i sobretot la pluja. Una lliçó que aprenc per a propers viatges és la de no menystenir les previsions metereòlogiques. Si el diari diu entre deu i catorze graus vol dir precisament això. Tampoc la pluja me la traurà ningú. Plou a bots i barrals; seguit d’estones d’aparent calma a les quals segueixen noves precipitacions.

Els meus amfitrions són una associació local que m’ha convidat a parlar amb petits empresaris de Lugo i Santiago. Gent jove, compromesa socialment però sobretot amb la mateixa associació. Parlen amb respecte i reverència de Catalunya, de la força del nostre tercer sector, de la professionalitat que demostra (sic) i del contrast evident amb la situació a Galícia. La cantarella però aviat es desvia de l’autoflagelació i parlem de política local, de Galícia. Fem una mica de sociolíngüística i d’història de les tradicions. Una de les mostres de que aquesta gent és espavilada me la dóna els restaurants on em porten, la capacitat de vehicular la conversa cap a temes agradosos i amb potencial d’interès per a mi i, sobretot, per la deferència de dur-me de passeig pels centres urbans i a la interessantíssima i galleguíssima Libraria Couceiro. Feu del BNG i de la vida cultural altament polititzada de la capital.

D’entre les converses més interessants, la que retrata la situació política actual. Dominada per dos blocs: l’ultragalleguista i l’espanyolista. De cacics, em diran, n’hi ha en les dues bandes. El pitjor, el clientelisme dels dos extrems de l’arc ideològic. Un PP conservador que ha menyspreat una llengua que considera empobridora i rural. De l’altra banda, un BNG situat a l’extrema esquerra, dirigista i defensor d’una llengua tan pura que ningú no reconeix com a pròpia. Quan, aplegats davant de les feixes de llibres en gallec, m’expliquen la disbauxa filològica començo a entendre moltes coses. No hi ha una llengua acadèmica única. L’acadèmia de la llengua gallega defensa uns estàndards que només són un dels molts que existeixen.

Un exemple: l’estada del BNG en el darrer govern va representar la substitució del terme Galicia pel novedós Galiza. Malgrat la major distància amb l’espanyol del segon, la terminació correcta en gallec és la dels mots acabats en ia. Podríem seguir. La trista realitat és que davant la proliferació d’ofertes gramaticals i lèxiques, la gent tira pel dret amb el castellà. El gallec continua tenint una imatge rural i mai va arribar a introduir-se en l’espanyolitzada burgesia urbana. Així la llengua pròpia sobreviu folkloritzada com pot mentre una part creixent de la vida social es fa en castellà. La millor mostra: tots els meus amfitrions, gallecs de soca-rel, parlen en espanyol entre ells. Tota la jornada amb empresaris es fa en espanyol. D’entre totes les ponències, només s’escoltarà una frase en gallec. I la dic jo.

2 Respostes

  1. Molt interessant el que expliques sobre el país germà. El que dius del gallec em recorda la situació actual del català al nord de l’Albera…A la gent el català li agrada com una relíquia tendra del passat però, a l’hora de veritat, parlem en francès…

  2. Ben trobat Bezsonoff Montalat, i què me’n dius de la victòria de l’USAP al Rosselló?

    Segons CiU cada copa del Barça era mig punt en percentatge d’increment de vot… Podem fer més paral·lelismes?

    Salut!

    Dav

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: