“Norte” de Céline (orig.1960)

Norte, de Louis-Ferdinand Céline, 1999 (orig.1960). Barcelona: Ed.Planeta, pp.397

Nord és el primer dels tres llibres alemanys de Céline. Un autor conegut sobretot pel seu Viatge al fons de la nit, però no menys pel seu anarquisme polític i literari reconvertits en col·laboracionalisme sota el règim nazi. Un posicionament que durant els anys previs i posteriors a l’ocupació alemanya de França li van inspirar uns incendiaris pamflets antisemites, retirats avui en dia de la circulació però assolibles encara per eBay.

Nord és el relat de la primera etapa de la seva fugida alemanya, immediatament posterior al desembarcament de Normandia de juny de 1944. Un relat escrit en forma de dietari personal, que avança a batzegades en mig de l’exabrupte, la rancúnia i l’odi social, a cavall del moment en que escriu (1959), un cop ja depurat, i els paisatges de l’Alemanya dessolada que pereix sota els bombardejos aliats.

Céline fa dues breus aturades en aquest camí. La primera a l’hotel-refugi de Baden-Baden on exiliats francesos i aristòcrates alemanys conviuen en el decadent, luxós i luxuriós Hotel Brenner. La segona, el Berlín mig derruït que es prepara per a l’embat final entre fileres de refugiats, treballadors estrangers i Hitler Jugend a la caça de pilots aliats caiguts.

Les escenes més crues, més angoixants, són les del darrer refugi del protagonista a Zorndof, aleshores Alemanya Oriental i actualment Polònia. Un llogaret a cent quilòmetres de la capital, despoblat d’homes d’edat militar i ocupat per presoners polítics, nobles rurals, esguerrats i el personal femení de la granja de porcs. Aquí serà on, entre plany i exabrupte el paranoic, esquerp i ressentit Céline desplegarà la seva aspra descripció del clima moral del poble. Un poble que sent dia rere dia com les fortaleses volants martellegen el Reich mentre les intrigues, les traïcions i la desesperació personal i grupal no fan més que créixer.

Valoració: estilísticament curiós, històricament valuós.

7/10

Enllaços d’interès:

– Interessant recull crític sobre l’obra de teatre que es va representar al Teatre Lliure.

– Una interessant entrevista amb la seva dona (un personatge ni tan sols secundari dins la novel·la)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: