EL finançament. Punt i final

Com la majoria de catalans, no tinc una opinió ferma sobre el resultat final del debat del finançament. Em miro i em rellegeixo les taules i els percentatges i, tot i considerar-me una persona que ha seguit el debat, no sé ben bé què dir-ne. Òbviament puc llegir les xifres finals aproximades i entenc que si abans de cada 170€ tornaven 95, ara ho faran 105. En aquest punt hem guanyat, sí. 3.800M€ (estimats) per al 2012 també són bastant més del que rebíem. Així que també per aquí hem millorat. També sembla que en molts punts no es compleix l’Estatut(et) i efectivament hem acceptat una baixada preventiva de pantalons que CiU no té perquè acceptar. Fins aquí, la cosa sembla objectiva.

Ha valgut la pena fer aquest viatge ? Doncs no ho sé. Hem millorat. Tenim més del que teníem, més del que jo esperava i bastant menys del que mereixíem: el concert. O la porta als nassos del govern espanyol, vaja. Si d’alguna cosa estic content, com a nacionalista, és d’haver aguantat com a país amb una certa dignitat i fermesa davant dels incompliments del govern de l’Estat. Ara bé, quin cost hem pagat i pagarem els catalans per aquest finançament? Pel que sembla, l’onada anticatalana, esgotada ja de sortir a passejar cada dos per tres per mitjans i discursos dels populars, ara no hi és. Serà cosa de la calor de l’estiu. Vindrà el cost per la banda de la retallada estatutària? Potser. Vindrà el cost per la banda de no poder reclamar res més (competències ni recursos) en uns quants anys? No ho sé.

El que m’hagués estalviat de totes totes són aquests dos o tres darrers dies de dramatització lamentable d’una crònica amb final anunciat. El PSC que diu que gairebé sí; ERC que fa veure que no i que demana apujar el llistó. Un darrer dia, de fet unes hores, per fer veure que els pseudoindepes s’hi oposen quan el final estava més cantat que res. Finalment el sí: el ERC ha estat decisiva… i ràpidament els actors de sempre (el PSC-PSOE) que els fan desallotjar l’escenari perquè hi entrin els nens grans i expliquin com ha anat la pel·lícula.

Excel·lent la posada en escena de Castells (déu, quins tics!). A falta de President, tenim conseller d’economia. Lamentable (estratègica? catalanista?) sortida de to de convergència amb la història dels 5.000M€. Menyspreable el no però sí d’un PPC que ha de tocar la nota que els arriba per burofax des de Madrit. Catalunya té ganes de passar la pàgina ràpida del finançament i jo tinc ganes de veure que aquests diners que ara arribaran (fruit del nostre treball i les nostres butxaques) no serà a canvi d’un nou Tripartit i una vergonyosa aquiescència del triumvirat d’ERC al Congrés de Madrit. Està per veure però em temo que així serà.

Una resposta

  1. Per a aquest viatge no calien aquestes alforges. per a mi és degradant l’espectacle demmercadotècnia del tripartit. No n’hi ha per tant. Hi ha una enquesta a La Vanguardia dels seus lectors, atenció, de La Vanguardia, que diu que més del 60 % dels lectors no estan conformes i en volien més. Crec que és més simptomàtic del que podria semblar, si ho lliguem a altres cosetes que van passant.

    Per cert, Ciutadans també troba just aquest finançament.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: