Gal·les (i VIII): Del castell de Harlech al paradís del bibliòfil Hay-on-Wye

Dia 12. Dijous 20. De Harlech a Fishguard. Quilometrada sota una tempesta d’espant. Moments de tensió a l’altura del seient del copilot. Dinem a Gwert a tocar de Cardigan i fidelment dirigits pel TomTom. La veu catalana ha quedat batejada per la Mili com Toñi. Contiuem fins a destinació. Després d’uns moments de vacil·lació reservem una habitació majestuosa amb vistes sobre la badia. Malauradament, na Mili ha entrat en trompo. Clima i menjar són els causants de la sobtada depressió. Anem a veure com la marea alta inunda poc a poc el pàrquing de l’antic port de pescadors. En algunes zones occidentals de l’illa la marea pot pujar fins als set metres. La seva traducció en distància pot ser més d’una milla anglesa entre el mar i la costa. Nou sopar de pub que no millora l’estat de la copilot. Afortunadament les dues pintes de lager sí.

Dia 14. Divendres 21. Nova tirada llarga de carretera. La primera destinació ens porta a St.David’s. Per als qui no saben què els espera, l’arribada a la catedral sota el nivell de terra només pot ser qualificada d’espectacular. Construïda amagada per evitar ser atacada pels viquings, els seus set saquejos evidencien que no va aconseguir el seu propòsit. Continuem cap a Pembroke. Moments de gelosia entre la Mili i na Toñi. Segons la primera, la segona xerra massa. Rebo acusacions de fer-li més cas. Toñi no es defensa però drivewise me’n refio més de la segona. Dinar menystenible i deliciós passeig al voltant del riu amb paisatge de castell medieval al fons. Nova tirada fins a Hye-on-Wye, la gran capital dels llibres i una de les múltiples població-frontera entre Gal·les i Anglaterra. Unes sis milles abans d’arribar-hi, trobem un deliciós B&B construït en el revolt del riu Wye i hi fem parada. Per fi sopem bé al River Café de Glasbury.

Dia 15. Dissabte 22. Història de Hay-on-Wye (Y Gelli en gal·lès) i el coronat rei de la república dels llibres Richard Booth. Passegem per la capital bibliòfila del món amb, actualment, 38 llibreries majoritàriament de segona mà; botigues d’antiguitats i una munió de B&B. Record absolut per a un poble que no arriba als 2.000 habitants. Dividits en dos equips d’un sol membre dediquem tot el dia a voltar fins a desgastar de manera important les soles de les sabates. A la vista de la important casuística observada, he recollit prou evidència per afirmar que als britànics els perden els llibres de temes militars (sobretot sobre la 2a Guerra Mundial), que entre els clàssics sobresurt Dickens; i que disposen d’una notabilíssima secció de jardineria i plantes diverses. Churchill, biografies i obra pròpia (particularment la seva història de la IIGM però també de la IGM i dels països de parla anglesa) mereix secció pròpia en algunes llibreries. D’aquí, suposo, en va sortir en Nobel de Literatura. A la cuina li dediquen també moltes estanteries però tristament no es veuen gaire els seus resultats.

Adquisicions de la temporada:

  1. Liverpool: Kerr. A quiet flame i One from the other
  2. Chester: Coetze. Young
  3. De camí a Betws-y-Coed: McPhee. The Bumper book of insults
  4. Hay-on-Wye: Tres llibres d’economia, un sobre les legions romanes, un altre sobre la vida quotidiana al Tercer Reich, un d’Oxfam sobre el Canvi Cimàtic i la biografia de Lord Haw Haw, el locutor nazi per a Gran Bretanya durant la IIGM.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: